MES-systeem bij DSM Dyneema

Marcel Storcken and Herman Bruns

Marcel Storcken and Herman Bruns

“Finally we can trend our critical process parameters
”Op SCADA-niveau werden twee Simatic WinCC servers geïnstalleerd als redundant paar. Op dit niveau werd ook een Simatic Net OPC-server geïnstalleerd om de mededeling aan het Simatic IT-systeem op de bovenstaande MES niveau mogelijk te maken. Op PLC-niveau, zijn individuele PLC’s voorzien van nieuwe Ethernet-communicatie. Nieuwe panel pc’s met Simatic WinCC Flexible software werden geïnstalleerd als HMI’s. Vanwege de aard van het UD proces, moest onafhankelijke werking van elke afzonderlijke machine in de lijn mogelijk blijven. Daarom bleef de controle van elke machine op HMI-niveau en niet op bovenstaande SCADA-niveau. Tenslotte zijn er extra sensoren geïnstalleerd op de individuele UD-machines, om een ​​voortdurende controle en registratie van de procesparameters die essentieel worden geacht om wendbare kwaliteitscontrole mogelijk te maken.

Tot slot werd, na de wijzigingen op PLC en SCADA-niveau, de communicatie naar de MES laag gerealiseerd en het voltooide project met succes in gebruik genomen. Na voltooiing van het project in Heerlen, werd Eltra gevraagd om dezelfde wijzigingen op alle UD-lijnen van DSM Dyneema in Greenville, Verenigde Staten toe te passen. Deze aanpak was een bewuste keuze. Bruns: “We wilden eerst deze complexe wijziging doen “in onze eigen achtertuin” met onze leverancier en onze eigen ingenieurs in de buurt. Door deze ervaring groeide het team overtuigd om hetzelfde werk in het buitenland te herhalen. Dit bleek zeer goed te gaan”.

Terugkijkend op het project, hebben zowel Bruns en Storcken genoten van het werken met Eltra en zijn meer dan tevreden met hun prestaties.


Delen: