NEN3140 bij Thermaflex

Een interview met hoofd TD, Jeroen Ritman.

Thermografie

In het Brabantse Waalwijk, op het industrieterrein aan de Maas, waar ook de vrachtwagens voor bol.com af en aan rijden, vinden we een bedrijf dat zich met recht marktleider op het gebied van slimme oplossingen voor warmte- en koudetransport mag noemen. Familiebedrijf Thermaflex viert in 2016 haar 40-jarig bestaan. Begonnen als fabrikant van leidingsystemen voor stadsverwarming, heeft Thermaflex zich in de afgelopen vier decennia ontwikkelt tot dé expert op het gebied van geïsoleerde leidingsystemen.

Hoofd Technische dienst, Jeroen Ritman, wijst met trots op een stapel forse buizen die transportklaar op de werf liggen. Ritman: “We maken nu compleet geïsoleerde buizen tot een diameter van 2m25!” Een mooi voorbeeld van het leveren van praktische oplossingen zijn de voorgemonteerde leidingsystemen die Thermaflex levert, voor het vervangen van verouderde leidingsystemen in woonwijken. “We maken in onze productie een leidingnet voor een hele straat kant-en-klaar. Op locatie wordt de hoofdleiding, met alle zijtakken naar de woningen eraan, in één keer uitgerold. Dat scheelt een hoop koppel- en laswerk in het veld. Dat geeft flinke tijdwinst. Een straat is daardoor veel korter afgesloten voor het verkeer. En daar is iedereen blij mee.”

NEN 3140Ook voor Thermaflex is innovatie de manier om de concurrentie voor te blijven. Veel machines zijn in eigen beheer ontwikkeld en worden regelmatig aangepast om nieuwe technieken toe te kunnen passen. Eltra is een waardevolle partner voor Thermaflex; Voor het updaten en uitbreiden van besturingen, maar ook voor het koppelen van de besturing van bestaande machines, waarmee dan nieuwe producten gemaakt kunnen worden. “We maken graag gebruik van de kennis en ervaring van Eltra” beaamt Ritman.

Al dat innoveren gebeurt natuurlijk wel om volop te kunnen blijven produceren. Daarbij heeft een productiebedrijf zich in de dagelijkse praktijk aan de geldende wetgeving en regelgeving te houden. Voor de veiligheid van elektrische installaties moet voldaan worden aan NEN3140. Ritman: “Het is voor ons niet te doen om alle details van zo’n norm bij te houden. Voor Eltra is het bijna dagelijkse kost. Zij hebben veel minder tijd nodig om ervoor te zorgen dat we aan NEN3140 voldoen. Waarom zouden we zelf het wiel weer uitvinden?” Omdat het bijhouden van NEN3140 geen eenmalig actie is, zijn Eltra en Thermaflex een drie-jarige overeenkomst aangegaan.

Thermografie

Eltra maakt een jaarplanning waarin alle data staan voor algemene inspectie, thermografie, controle van aarding, etc. Zo weet iedereen aan het begin van het jaar wat er wanneer gaat gebeuren. NEN3140 is vooral in het leven geroepen om de veiligheid te verhogen, maar er zijn ook andere gunstige effecten. Ritman: “Doordat componenten systematisch genummerd zijn en netjes in groepenlijsten staan, kunnen we nu sneller de bron van een elektrische storing vinden.” Ook de thermografische inspectie werpt zijn vruchten af. Een defecte trafo wordt vervangen, voordat hij het helemaal begeeft en de productie stil legt. “Wat prettig is in de samenwerking met Eltra, is dat we een paar vaste Eltra-medewerkers hebben die bij ons over de vloer komen. De monteur die zorgt voor de nodige verslaglegging voor NEN3140, komt ook om storingen op te lossen. Hij kent ons bedrijf en onze installaties. Dan gaat het oplossen van storingen echt vlotter.” voegt Ritman toe.

Vinkje

Vanzelfsprekend zijn het ook de “vaste” monteurs die de instructies in het kader van NEN3140 voor de medewerkers van Thermaflex verzorgen. De betrokkenheid van de Eltra-medewerkers bij het reilen en zeilen van het Waalwijks bedrijf wordt zeer gewaardeerd.

De verslaglegging die aantoont dat een bedrijf voldoet aan NEN3140 is niet onbelangrijk. “Voor een verzekeraar is het een kleine moeite om in de voorwaarden te verwijzen naar de NEN-norm. Dit is voor ons één van de redenen om de verslaglegging uit te besteden. Zo kunnen we er zeker van zijn dat we geen discussie krijgen, mocht er zich toch eens iets voordoen” zegt Ritman en hij besluit: “Iedereen moet doen waar hij goed in is. Zo kun je elkaar mooi aanvullen. Wij hebben op meerdere fronten een bekwame en stabiele partner aan Eltra en hopen nog lang samen zaken te mogen doen.”


Delen: